12 MAKANAN KEGEMARAN NABI MUHAMMAD (SAW) dan kelebihanya


1.Barli (جو jau)


Baik demam, manakala menggunakan dalam bentuk sup.



2.Kurma (کھجور)



Rasulullah (SAW) berkata bahawa sebuah rumah tanpa Kurma tidak mempunyai makanan. 



Ia juga perlu dimakan pada masa bersalin.


3.Ara (انجير)

Ia adalah buah-buahan dari syurga dan ubat untuk buasir.

4.Anggur (انگور)



Rasulullah (SAW) amat suka anggur - membersihkan darah, memberi tenaga dan kesihatan, menguatkan buah pinggang dan membersihkan usus.


5.Madu (شہد)


Rasullah SAW amat menyukai minum madu yang dicampur dengan air sejuk. Amalan ini untuk tujuan amalan kesihatan. Rasulullah SAW juga suka minum air sejuk dan mencicip madu sebelum makan apa-apa diwaktu pagi. Antara khasiat amalan-amalan ini ialah:

1.Menghilangkan balqham (kahak/lendir) 
2. Mencuci perut 
3. Membuang sisa-sisa makanan yang tertinggal di dalam perut yang tidak dicernakan dengan sempurna dan menolaknya ke usus besar 
4. Menghapuskan sukatan dalam usus, menghilangkan senak perut dan sedu 
5. Memperbaiki fungsi buah pinggang, limpa dan hati. Rasullah SAW suka minum air yang telah disimpan semalaman di dalam suatu bekas. 



6.Tembikai (تربوز - خربوزا - سردا)


Rasulullah (SAW) berkata: 'Tiada wanita yang mengandung dan makan tembikai air akan gagal untuk menghasilkan musim bunga yang baik di wajah dan baik dalam watak.


7.susu


Rasulullah (SAW) berkata bahawa susu dari kamu dari haba dari jantung seperti jari dari kamu peluh dari dahi. Ia menguatkan belakang, meningkatkan otak, memperbaharui visi dan memandu dari kealpaan.

8.Cendawan (کھمبي)


Rasulullah (SAW) berkata, cendawan itu adalah penawar yang baik untuk mata, ia juga berfungsi sebagai satu bentuk kawalan kelahiran dan lumpuh tangkapan.



9.Minyak Zaitun (زيتون)


Rawatan yang sangat baik untuk kulit dan rambut, melengah-lengahkan usia tua, dan merawat radang perut.

10.Delima (انار)


Rasulullah (SAW) berkata ia membersihkan anda Iblis dan aspirasi jahat selama 40 hari.


11.Cuka (سرکہ)

 makanan Nabi Muhammad (SAW) digunakan untuk makan dengan minyak zaitun. 




Sabda Rasulullah saw: “Sebaik-baik hidangan makanan ialah KHAL (CUKA). Ya Allah berkatilah pada KHAL. Sesungguhnya KHAL adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum daku dan janganlah terputus bekalan KHAL dalam sesuatu rumah.



12.Air (پاني)

Rasulullah (SAW) berkata minuman yang terbaik di dunia ini adalah air



Minuman Manis dan Sejuk 

Aisyah (ranha) meriwayatkan bahawa: "Diantara banyak-banyak jenis minuman, Rasulullah saw suka minuman manis dan sejuk" Hadis bermaksud, baginda mengemari minuman manis dan sejuk, campuran madu atau nabiz (rendaman buah tamar). Di dalam suatu doa Rasullah ada menyebut 
"Ya Allah kurniakanlah saya dengan cintaMu yang lebih besar dari cintaku kepada nyawa, harta, anak dan cintaku kepada air sejuk" 

Ini memberi isyarat bahawa sudah tentu minuman air sejuk itu mempunyai khasiat yang lebih besar. Adapun minuman jika terkumpul didalamnya kemanisan dan kesejukan akan menjadi asbab yang paling bermanfaat untuk penjagaan kesihatan tubuh badan. Ini sekali gus berperanan bahan pemakanan dan mencernakan makanaan yang masuk ke dalam tubuh lalu menyalurkannya ke seluruh anggota badan. 


Ringkasan adab minum 

1. Gelas atau cawan hendaklah dipegang dengan tangan kanan 
2. Bacalah " Bismillah" 
3. Minum dengan tiga nafas 
4. Minum dalam keadaan duduk 
5. Jangan bernafas kedalam air. Setiap kali berhenti minum arahkan pernafasan ketempat lain. 
6. Setiap kali berhenti minum (pada setiap penafasan) bacalah Alhamdullilah 
7. Jika tidak ada tempat untuk duduk adalah diharuskan minum sambil berdiri 
8. Minum dari baki air yang telah diminum oleh orang lain. Hadis menyatakan bahawa saki baki air minuman seseorang Islam adalah ubat untuk penyakit 
9. Jangan terus minum selapas dari melakukan persetubuhan ataupun setelah selesai mengerjakan kerja-kerja berat 



Kadang-kandang  Nabi SAW makan roti berkuah dengan daging dan buah labu. Beliau suka kepada buah labu dan mengatakan : "Bahawa labu itu pohon saudaraku Yunus AS"





Aishah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud "Hai Aishah apabila kau masak gulai,  maka perbanyakkan dalamnya buah labu kerana labu itu menguatkan hati yang duka".


65 comments:

  1. Sangat bermanfaat

    ReplyDelete
  2. Semoga dapat diamalkan..... insyaAllah

    ReplyDelete
  3. Bermanfaat...cuma berhati2 dengan penggunaan sabda2 nabi s.a.w. tanpa merujuk pada hadis2 sahih. Lebih elok jika sabda tersebut dapat dimasukkan sumber rujukan hadis yang mana satu, dan siapa perawinya. Terima kasih.

    ReplyDelete
  4. Labu yang Rasulullah suka ialah labu air atau labu kuning? Mohon pencerahan kerana labu juga banyak species.

    ReplyDelete
  5. setiap kali menyatakan hadis nabi, nyatakan sekali sumbernya dari mana.. riwayat bukhari atau muslim, atau siapa sahaja yang boleh diterima hadisnya.

    ReplyDelete
  6. Air sejuk ? tapi bukan air sejuk yang letak ais kan? ada ke ais pada zaman nabi Muhammad S.A.W.? Maaf hanya mahu kepastian

    ReplyDelete
    Replies
    1. mgkin air sjuk tu merujuk pd air yg disimpan semalaman.. sbb air tu akan jd sejuk.. wallahu a'lam.. mohon betulkn andai tersalah..

      Delete
    2. sayang.. ais dah wujud zaman tamadun mesir.. teknologi tu dah lama.. kita pun x mampu buat ais tanpa freezermacam dorang buat..

      Delete
    3. Kat Mekah/madinah, malam mereka lebih sejuk dari pagi...Kalau Letak air selama satu mlm, mestilah lebih sejuk dari yg biasa

      Delete
  7. tak pasti ada ais ke tak.. sebab tak tahu winter zaman Baginda tu ada salji ke tak. Kat madinah / mekah bila winter sangat sejuk.. air pun jadi sejuk :D

    ReplyDelete
  8. Waktu mlm di tanah arab sejuk. Nabi suka biarkan air semalaman baru Baginda minum, wallahuaklam.
    Betukan saya andai saya salah

    ReplyDelete
  9. As salam mu alai kum.terima kasih arah panduan permakanan rasullulloh.dipohon pihak abiskita memperinchikan dengan lebih lanjut dan mendalam.upamanya kurma yang disukai nabi adalah kurma rasullulloh.bagaimana dengan jenis anggur.adakan warna purple?hijau?etc, species anggur nya?

    ReplyDelete
  10. Terima kasih atas perkongsian ilmu

    ReplyDelete
  11. Terima kasih'
    Memberikan tips.

    ReplyDelete
  12. terima kasih atas perkongsian ilmunya...cuma lebih cantik lagi jika hadis yg dibawa diletakkan statusnya dan ditakhrij.... supaya kita dpt mengetahui juga sumber asalnya

    ReplyDelete
  13. Syukur Alhamdulillah thank you for sharing

    ReplyDelete
  14. Terima kasih dgn maklumat ini ..

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah.. terima kasih share info. sama² kita amalkan.. :)

    ReplyDelete
  16. info yang sangat menarik tq...

    ReplyDelete
  17. Salam,sape pernah dgr Nabi SAW makan kurma goreng celup tepung dan roti jala berkuah kari?

    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko neh ape Hal?

      Delete
    2. Beradab la sikit..

      Delete
    3. ustaz kazim kte camtu dalam ceramahnye..

      Delete
  18. terima kasih hamba Allah S.W.T

    ReplyDelete
  19. Makanlah yang bersih dan halal

    ReplyDelete
  20. Terima kasih. atrix96.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. Terima kasih atas perkongsian yang bermanfaat ni. Akan diusahakan untuk sentiasa simpan stocks makanan2 sunnah ni di rumah. Semoga kami sekeluarga sentiasa sihat dan mendapat keberkatan.InsyaAllah...

    ReplyDelete
  22. Saya setuju semua pemakanan yang disenaraikan dan telah terbukti secara sains manafaat makanan-makanan ini. Cuma bahagian akhir `Minuman Manis dan Sejuk' tidak menyakinkan penerangannya kerana minuman yang manis kita ketahui akhirnya mendapat penyakit kencing manis (diebatis). Saya yakin ada penerangan lain tentang perkara ini. Mungkin manis hanya merujuk kepada kurma atau madu dalam air sejuk dan bukan manisan dari gula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keterangan sains bknlah segalanya..ap yg perlu ialah kita yakin pd sunnah baginda saw..
      Utk keterangan lebih baik kita bleh rujuk dgn guru yg mursyid..mgkin dy bleh bg dalil skali..waAllahua'lam.

      Delete
    2. minuman manis boleh menambahkan tenaga kita kerana kandungan glucose tu, yang menyebabkan diabetes tu sebab kita tak bakar glucose tu..mean minum minuman manis tapi duduk xbuat kerja pape. itu yang salah.betulkan kalau salah..

      Delete
  23. Bacaan sekadar info..kesahihan kena rujuk pada guru

    ReplyDelete
  24. Bacaan sekadar info..kesahihan kena rujuk pada guru

    ReplyDelete
  25. minum manis pagi petang siang malam hari2 tanpa ada exercise memang kene la kencning manis

    ReplyDelete
  26. semoga kita semua dapat mengamalkan cara sunnah nabi s.a.w. secara berterusan...AMIN

    ReplyDelete
  27. amien ya Allah.
    maaf, permisi numpang link.

    http://www.detexsi.com/2015/02/sunnah-rasulullah-dalam-kehidupan.html

    ReplyDelete
  28. Alhamdulillah...
    Dptkn ebook 70 formula rezeki di link
    http://bit.ly/kuasarezeki

    ReplyDelete
  29. baru je tadi makan buah anggur...dah lama ngidam sekarang baru dapat makan.. ^_^

    ReplyDelete
  30. Bagusnye..suka entry cmni..ringkas dan padat..suka ada explanation dgn gmbr skli..

    Jom jln2 blog akak

    ReplyDelete
  31. Bagusnye..suka entry cmni..ringkas dan padat..suka ada explanation dgn gmbr skli..

    Jom jln2 blog akak

    ReplyDelete
  32. Cuka yg dimaksud cuka apa kalau jaman sekarang

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuka buah, contohnya cuka epal, cuka kurma.

      Delete
  33. Say akan cuba ikut sunah nabi insyAAllah

    ReplyDelete
  34. Trimakasih infonya..ini sangat brrmanfangat

    ReplyDelete
  35. Jangan lupa , makan bila rasa lapar dan berhenti sebelum kenyang. Begitu juga dengan minum.Patuhi tertib makan & minum yang diajar Rasullullah saw.Baru lah sihat. Kalau nak sakit juga, itu ujian Allah SWT.Alhamdulillah .

    ReplyDelete
  36. Jangan lupa , makan bila rasa lapar dan berhenti sebelum kenyang. Begitu juga dengan minum.Patuhi tertib makan & minum yang diajar Rasullullah saw.Baru lah sihat. Kalau nak sakit juga, itu ujian Allah SWT.Alhamdulillah .

    ReplyDelete
  37. Terima kasih Sahabat. May Allah bless you. Aamiin

    ReplyDelete
  38. hadis Nabi pasal tembikai seingt saya palsu..wallahualam..mohon betulkn klu salah..

    ReplyDelete
  39. Hati hati dalam menyatakan hadith. Sebaiknya nyatakan sumber hadith itu. Matan yang betul serta perawinya. Serta sumber hadith itu. Jika ianya adalah palsu elakkan menggunakannya. Dikhuatiri ianya menjadi ilmu yang di sebarkan adalah kenyataan palsu yang disandarkan pada Rasulullah. Walau bukan dalam aspek ibadat sekalipun.

    ReplyDelete
  40. Hati hati dalam menyatakan hadith. Sebaiknya nyatakan sumber hadith itu. Matan yang betul serta perawinya. Serta sumber hadith itu. Jika ianya adalah palsu elakkan menggunakannya. Dikhuatiri ianya menjadi ilmu yang di sebarkan adalah kenyataan palsu yang disandarkan pada Rasulullah. Walau bukan dalam aspek ibadat sekalipun.

    ReplyDelete
  41. KHAL (Cuka) adalah kata izma kias yang artinya Masam (Hasil Fermentasi)

    Seperti Laban, Haoumis, dan Kefir

    Susu Kefir adalah susu fermentasi, kefir Peningalan Islam untuk dunia

    #salamsehatalakefir

    http://bogaink.blogspot.co.id

    ReplyDelete
  42. Terima kasih ats info, blh sy tahu sumber utk Setiap hadith di atas? Tq..

    ReplyDelete
  43. Terima kasih..moga Allah memberkati

    ReplyDelete
  44. It's okay. No problem

    ReplyDelete
  45. Assalamualaikum. . Sgt baik hasil penulisan artikel ni. Sgt bermanfaat. Cuma lebih jitu andainya dpt disertakan sekali dgn sumber sahih hadis yg bkenaan.

    ReplyDelete