12 MAKANAN KEGEMARAN NABI MUHAMMAD (SAW) dan kelebihanya


1.Barli (جو jau)


Baik demam, manakala menggunakan dalam bentuk sup.



2.Kurma (کھجور)



Rasulullah (SAW) berkata bahawa sebuah rumah tanpa Kurma tidak mempunyai makanan. 



Ia juga perlu dimakan pada masa bersalin.


3.Ara (انجير)

Ia adalah buah-buahan dari syurga dan ubat untuk buasir.

4.Anggur (انگور)



Rasulullah (SAW) amat suka anggur - membersihkan darah, memberi tenaga dan kesihatan, menguatkan buah pinggang dan membersihkan usus.


5.Madu (شہد)


Rasullah SAW amat menyukai minum madu yang dicampur dengan air sejuk. Amalan ini untuk tujuan amalan kesihatan. Rasulullah SAW juga suka minum air sejuk dan mencicip madu sebelum makan apa-apa diwaktu pagi. Antara khasiat amalan-amalan ini ialah:

1.Menghilangkan balqham (kahak/lendir) 
2. Mencuci perut 
3. Membuang sisa-sisa makanan yang tertinggal di dalam perut yang tidak dicernakan dengan sempurna dan menolaknya ke usus besar 
4. Menghapuskan sukatan dalam usus, menghilangkan senak perut dan sedu 
5. Memperbaiki fungsi buah pinggang, limpa dan hati. Rasullah SAW suka minum air yang telah disimpan semalaman di dalam suatu bekas. 



6.Tembikai (تربوز - خربوزا - سردا)


Rasulullah (SAW) berkata: 'Tiada wanita yang mengandung dan makan tembikai air akan gagal untuk menghasilkan musim bunga yang baik di wajah dan baik dalam watak.


7.susu


Rasulullah (SAW) berkata bahawa susu dari kamu dari haba dari jantung seperti jari dari kamu peluh dari dahi. Ia menguatkan belakang, meningkatkan otak, memperbaharui visi dan memandu dari kealpaan.

8.Cendawan (کھمبي)


Rasulullah (SAW) berkata, cendawan itu adalah penawar yang baik untuk mata, ia juga berfungsi sebagai satu bentuk kawalan kelahiran dan lumpuh tangkapan.



9.Minyak Zaitun (زيتون)


Rawatan yang sangat baik untuk kulit dan rambut, melengah-lengahkan usia tua, dan merawat radang perut.

10.Delima (انار)


Rasulullah (SAW) berkata ia membersihkan anda Iblis dan aspirasi jahat selama 40 hari.


11.Cuka (سرکہ)

 makanan Nabi Muhammad (SAW) digunakan untuk makan dengan minyak zaitun. 




Sabda Rasulullah saw: “Sebaik-baik hidangan makanan ialah KHAL (CUKA). Ya Allah berkatilah pada KHAL. Sesungguhnya KHAL adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum daku dan janganlah terputus bekalan KHAL dalam sesuatu rumah.



12.Air (پاني)

Rasulullah (SAW) berkata minuman yang terbaik di dunia ini adalah air



Minuman Manis dan Sejuk 

Aisyah (ranha) meriwayatkan bahawa: "Diantara banyak-banyak jenis minuman, Rasulullah saw suka minuman manis dan sejuk" Hadis bermaksud, baginda mengemari minuman manis dan sejuk, campuran madu atau nabiz (rendaman buah tamar). Di dalam suatu doa Rasullah ada menyebut 
"Ya Allah kurniakanlah saya dengan cintaMu yang lebih besar dari cintaku kepada nyawa, harta, anak dan cintaku kepada air sejuk" 

Ini memberi isyarat bahawa sudah tentu minuman air sejuk itu mempunyai khasiat yang lebih besar. Adapun minuman jika terkumpul didalamnya kemanisan dan kesejukan akan menjadi asbab yang paling bermanfaat untuk penjagaan kesihatan tubuh badan. Ini sekali gus berperanan bahan pemakanan dan mencernakan makanaan yang masuk ke dalam tubuh lalu menyalurkannya ke seluruh anggota badan. 


Ringkasan adab minum 

1. Gelas atau cawan hendaklah dipegang dengan tangan kanan 
2. Bacalah " Bismillah" 
3. Minum dengan tiga nafas 
4. Minum dalam keadaan duduk 
5. Jangan bernafas kedalam air. Setiap kali berhenti minum arahkan pernafasan ketempat lain. 
6. Setiap kali berhenti minum (pada setiap penafasan) bacalah Alhamdullilah 
7. Jika tidak ada tempat untuk duduk adalah diharuskan minum sambil berdiri 
8. Minum dari baki air yang telah diminum oleh orang lain. Hadis menyatakan bahawa saki baki air minuman seseorang Islam adalah ubat untuk penyakit 
9. Jangan terus minum selapas dari melakukan persetubuhan ataupun setelah selesai mengerjakan kerja-kerja berat 



Kadang-kandang  Nabi SAW makan roti berkuah dengan daging dan buah labu. Beliau suka kepada buah labu dan mengatakan : "Bahawa labu itu pohon saudaraku Yunus AS"





Aishah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud "Hai Aishah apabila kau masak gulai,  maka perbanyakkan dalamnya buah labu kerana labu itu menguatkan hati yang duka".


27 comments:

  1. Sangat bermanfaat

    ReplyDelete
  2. Semoga dapat diamalkan..... insyaAllah

    ReplyDelete
  3. Bermanfaat...cuma berhati2 dengan penggunaan sabda2 nabi s.a.w. tanpa merujuk pada hadis2 sahih. Lebih elok jika sabda tersebut dapat dimasukkan sumber rujukan hadis yang mana satu, dan siapa perawinya. Terima kasih.

    ReplyDelete
  4. Labu yang Rasulullah suka ialah labu air atau labu kuning? Mohon pencerahan kerana labu juga banyak species.

    ReplyDelete
  5. setiap kali menyatakan hadis nabi, nyatakan sekali sumbernya dari mana.. riwayat bukhari atau muslim, atau siapa sahaja yang boleh diterima hadisnya.

    ReplyDelete
  6. Air sejuk ? tapi bukan air sejuk yang letak ais kan? ada ke ais pada zaman nabi Muhammad S.A.W.? Maaf hanya mahu kepastian

    ReplyDelete
    Replies
    1. mgkin air sjuk tu merujuk pd air yg disimpan semalaman.. sbb air tu akan jd sejuk.. wallahu a'lam.. mohon betulkn andai tersalah..

      Delete
    2. sayang.. ais dah wujud zaman tamadun mesir.. teknologi tu dah lama.. kita pun x mampu buat ais tanpa freezermacam dorang buat..

      Delete
  7. tak pasti ada ais ke tak.. sebab tak tahu winter zaman Baginda tu ada salji ke tak. Kat madinah / mekah bila winter sangat sejuk.. air pun jadi sejuk :D

    ReplyDelete
  8. Waktu mlm di tanah arab sejuk. Nabi suka biarkan air semalaman baru Baginda minum, wallahuaklam.
    Betukan saya andai saya salah

    ReplyDelete
  9. As salam mu alai kum.terima kasih arah panduan permakanan rasullulloh.dipohon pihak abiskita memperinchikan dengan lebih lanjut dan mendalam.upamanya kurma yang disukai nabi adalah kurma rasullulloh.bagaimana dengan jenis anggur.adakan warna purple?hijau?etc, species anggur nya?

    ReplyDelete
  10. Terima kasih atas perkongsian ilmu

    ReplyDelete
  11. Terima kasih'
    Memberikan tips.

    ReplyDelete
  12. terima kasih atas perkongsian ilmunya...cuma lebih cantik lagi jika hadis yg dibawa diletakkan statusnya dan ditakhrij.... supaya kita dpt mengetahui juga sumber asalnya

    ReplyDelete
  13. Syukur Alhamdulillah thank you for sharing

    ReplyDelete
  14. Terima kasih dgn maklumat ini ..

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah.. terima kasih share info. sama² kita amalkan.. :)

    ReplyDelete
  16. info yang sangat menarik tq...

    ReplyDelete
  17. Salam,sape pernah dgr Nabi SAW makan kurma goreng celup tepung dan roti jala berkuah kari?

    terima kasih

    ReplyDelete
  18. terima kasih hamba Allah S.W.T

    ReplyDelete
  19. Makanlah yang bersih dan halal

    ReplyDelete
  20. Terima kasih. atrix96.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. Terima kasih atas perkongsian yang bermanfaat ni. Akan diusahakan untuk sentiasa simpan stocks makanan2 sunnah ni di rumah. Semoga kami sekeluarga sentiasa sihat dan mendapat keberkatan.InsyaAllah...

    ReplyDelete